Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Čína http://www.youtube.com/watch?v=FQFEDdaG64o.

Similar presentations


Presentation on theme: "Čína http://www.youtube.com/watch?v=FQFEDdaG64o."— Presentation transcript:

1 Čína

2 Poloha • Rozprestiera sa na severnej pologuli. Z východu ju obmýva Japonské, Žlté a Východočínske more, Juhočínske more z juhu. Hranice s okolitými štátmi: sever – Mongolsko, Rusko, Kazachstan; východ – KĽDR a Kórejská republika; juh – Vietnam, Laos, Mjanmarsko, Barma, Bangladéš, Nepál, India, Pakistan; východ - Afganistan, Tadžikistan, Kirgizsko.

3 Čína rozloha: 9 530 000 km² počet obyvateľov: 1,21 mld.
hustota obyvateľstva: 125 obyv. /km² hlavné mesto: Peking najväčšie mesto: Šanghaj najvyšší vrch: Mount Everest štátne zriadenie: republika vláda: komunizmus, socializmus

4 Komunizmus. Výchova detí
Čínska komunistická vláda hrá aktívnu úlohu v každodennom živote obyvateľstva. Tento oficiálny vládny plagát vyzýva manželské páry, aby mali iba jedno dieťa. Nariadenie „jedno dieťa v rodine“ bolo uvedené do platnosti roku 1979 v snahe obmedziť rýchly rast počtu obyvateľov. Mnohí Číňania by si radi založili väčšie rodiny. Ťažko zabrániť tomu, aby nerozmaznávali svoje jediné dieťa.

5 Práca Dve tretiny obyvateľstva Číny sú roľníci, ktorí pestujú plodiny na každom voľnom kúsku vhodnej pôdy. Ryža je základnou potravinou obrovskej Činskej populácie. Počas jedného pestovateľského obdobia sa na jednom ryžovom poli dajú dopestovať až tri úrody ryže. V Číne je tiež známe pestovanie a sušenie manga.

6 Práca Mnohí pouliční obchodníci predávajú liečivé byliny. V Číne sa bežne používajú staré postupy naturálnej medicíny. Veľa čínskych matiek pracuje na plný úväzok. O deti sa im starajú v škôlkach, na pracoviskách až do dosiahnutia školského veku.

7 Práca Populáciu tvorí 57 rôznych etnických skupín. Najväčšou je skupina Chan, ktorá sa tradične zaoberá pestovaním a roľníctvom. Číňania začali pestovať čaj asi pred rokmi. Jeho lístky najprv používali na výrobu liekov. Neskôr sa stal čaj veľmi obľúbeným nápojom. Číňania čaj pripravujú v kanviciach a pijú ho z malých mištičiek.

8 Rieky Žltá rieka Druhá najdlhšia Čínska rieka – údaje sa kolíšu od km po km (Huang He). Jej tok má na dlhých úsekoch vyslovene žltú farbu. Je to preto, lebo obsahuje veľké množstvo spraše – žiadny iný veľtok neobsahuje taký vysoký priemerný objem nánosov ako práve Žltá rieka.

9 Rieky Dlhá rieka Tento veľtok pomenovali Číňania prosto, ale výstižne Jang-c´-tiang – Dlhá rieka. Je to najdlhšia ázijská rieka a tretí najdlhší veľtok na svete. Pramení na juhozápade Číny, dosahuje dľžku až km a pri Šanghaji ústi do Žltého mora. Kým prejde túto dlhú cestu, pretečie deviatimi provinciami. Vodou ju zásobuje 700 prítokov.

10 Doprava Dopravná sieť je slabo rozvinutá.
Najčastejším dopravným prostriedkom je bicykel. Ročne sa tu vyrobí 32 miliónov kusov bicyklov, takže jazda na bicykli v čase najväčšej premávky je veľmi pomalá. Každý bicykel má poznávaciu značku a zabudovaný patentný zámok. Majú prísne strážené parkoviská, kde sa vyberá poplatok. Všade sú cyklistické servisy a požičovne.

11 Hongkong Počet obyvateľov v Hongkongu na ploche km ² sa pohybuje okolo 6,5 milióna obyvateľov pri hustote obyv. / km². Je to najľudnatejšie mesto na svete. Hongkong je rušné obchodné centrum a najväčší svetový vývozca hodiniek, hračiek a budíkov.

12 Zakázané mesto V minulosti bolo vytvorené z veľkých sál, chrámov, nádvorí a záhrad. Bolo obklopené stenou a vodnou priekopou. Dovnútra mohol vojsť len cisár so svojou rodinou a so služobníctvom. Budovy Zakázaného mesta sú postavené z dreva a z tehál spájaných varenou ryžou a vaječným bielkom. V tomto paláci je miestností a je veľký ako 74 futbalových ihrísk.Milión robotníkov ho stavalo 14 rokov. Dali ho vybudovať cisári z dynastie Ming asi pred 500 rokmi.

13 Zakázané mesto

14 Tibet Tibet. Je to oblasť Číny, kde väčšinu obyvateľstva tvoria budhisti. Ich súčasný vodca je dalajláma, ktorý musel v roku ujsť zo svojho domova, paláca Potala v Lhase, aby sa zachránil pred vpádom Číňanov. Teraz žije v exile v Indii. Napriek vysokej nadmorskej výške sa tam nachádza veľa kláštorov a kostolíkov.

15 Tibet Čína je plná prekrásnych miest a prírodných divov.
Posvätná hora Kailás, Tibet Vrchol hory Kailás v Transhimalájach je vďaka významnému pyramídovému tvaru ľahko rozpoznateľný. Kailás, vysoký m n. m., je najposvätnejšou horou hinduistov a budhistov. Preto na tento štít dosiaľ nevkročila ľudská noha. Na druhej strane sa však mnohí veriaci vydávajú na 53 km dlhú trasu okolo hory, vedúcu až do výšky m n. m. Predstavuje pre nich najdôležitejšiu pútnickú cestu, ktorú možno podniknúť.

16 Kailás

17 Mount Everest Najvyšší vrch nielen Tibetu ale aj celého sveta je Mount Everest. Jeho výška je m n.m. Nachádza sa na hraniciach medzi Nepálom a Tibetom. Domáci obyvatelia ho považujú za sídlo bohov a nazývajú ho Čomolungma, čo v preklade znamená Bohyňa, matka Zeme.

18 Veľký čínsky múr Najväščí komplex, aký kedy vybudovala ľudská ruka, stál tisíce ľudských životov. Staval sa od roku 220 pred n.l. približne 10 rokov. Najprv bol plánovaný ako bašta proti mongolským bojovníkom na severe. V priebehu stáročí bol múr zanedbávaný a rozpdal sa. Až roku 607 po n.l. sa dielo zrekonštruovalo. V tomto období stavby sa údajne na prácach zúčastnilo milión robotníkov a polovica z nich tam zahynula. Údaje o dĺžke sú veľmi rozdielne. Vzdušná čiara medzi obidvoma koncovými bodmi meria km.

19 Veľký čínsky múr

20 Čínska reč jedným z najpoužívanejším jazykom v Číne je mandarínčina
patrí medzi 7 najtažších jazykov sveta čínske písmo je založené na obrázkoch, ktoré znázorňujú predmety, myšlienky, činy, dokonca až vety má obrázkov, ktorým hovoríme znaky. Bežne sa ich používa len asi väčšina Číňanov ani nepozná všetky znaky

21 Čínsťina ý Ahoj- 你好 Dobré ráno- 早安 Dobrý deň- 好日子 Dobrú noc- 晚安
Ako sa máš?- 你好嗎 Mám sa dobre.- 我有一個好 Prosím si- 我希望

22 Čínska kultúra V Číne bolo vysadených viac než jeden milión geneticky modifikovaných stromov, ktoré majú brániť rozširovaniu púšte a chrániť pred záplavami. Žiaľ, nikto nedokáže presne povedať, kde všade tieto stromy rastú a aký majú vplyv na ostatné rastliny. Číňania sú veľmi šikovní. V časoch dynastie Ming vyrábali krásne veci. Preslávili ich hlavne krásne hrnčiarske výrobky, porcelán a hodváb, veľmi drahý druh tkaniny. Číňania vynašli strelný prach. Používali ho na prípravu ohňostrojov, ako aj do strelných zbraní.

23 Čínska kultúra

24 Problémy Číny veľká hustota zaľudnenia
veľké rozdiely medzi mestami a vidiekom, vnútrozemím a pobrežnými oblasťami chudobné štvrte chudoba, hlad nezamestnanosť

25 Galéria

26

27

28

29

30

31

32

33

34 谢谢 Zdroje knihy: Cesta okolo sveta, Zem okolo nás, Detská encyklopédia, Divy sveta, Školský lexikón, Všeobecná encyklopédia, Atlas sveta, časopis Svet Grálu, 1000 prírodných divov


Download ppt "Čína http://www.youtube.com/watch?v=FQFEDdaG64o."

Similar presentations


Ads by Google