Čína http://www.youtube.com/watch?v=FQFEDdaG64o.

Slides:



Advertisements
Similar presentations
在自然界中, 不同种生物之间 有着千差万别的 外形,但他们的 细胞构成确很相 似。 新课导入. 野花和熊猫.
Advertisements

字音、字形 辑自500套高考及模拟试题.
结晶学与矿物学 矿物的成因 形成矿物的地质作用 矿物形成的方式和条件 矿物的变化 矿物形成的时空关系 反映矿物成因的一些现象.
高考复习一 字音.
三年级语文下册知识汇总.
參考教材:美語常用2000字 (陳文豊編著)/ Yahoo!奇摩字典
成才之路 · 语文 中国现代诗歌散文欣赏 路漫漫其修远兮 吾将上下而求索.
Moderná čínska literatúra
《普通話自學速成-相輔相成讀打學習法》 是利用資訊科技, 將以上各項基本功相輔相成學習, 就能獲得高質和高效的成果。
趣味實驗集錦 化學實驗教學 之三.
放射化学基础 第一章 绪论 §1-1 放射化学的定义和内容
《嗓音发声具象法》系列课程讲座 陈 莉 — 科学发声说话,消除职业病咽喉炎 深圳市教师继续教育系列课程
我与地坛 史铁生.
从百草园到三味书屋 鲁迅.
每个人的童年,都是一片宽阔的原野,在这上面,你可以种植世界上所有的花草,可以放飞所有的希望,可以撒播一生的幸福,可以荡漾一生的笑意。童年是美好的,只要有一颗敏锐易感的心,童年的一切记忆都会深深留在心中。今天 我们学习《从百草园 到三味书屋》,了解 鲁迅先生童年的记忆。 1.
高一语文 必修1 基础知识复习专题.
桂林山水 主讲:田甜.
客語日客家歌曲教唱 鍾芳廉.
第2章 物质结构基础 Basic of Substance Structure Chapter 2.
新 闻 两 则 毛 泽 东.
小游戏:填数 __.
普通话测试 普通话测试培训 安康职业技术学院 黄超男 QQ:
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 2 冊 ‧ 1 課 做 伙 來 摒 掃 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_
課程名稱:常見元素與元素符號 編授教師: 中興國中 楊秉鈞.
第三单元 散文(2) 9 议论散文两篇.
为了增加乳制品中氮元素的含量,加入有害物质三聚氰胺。
dtnl 拼音王国 欢迎来到 大家好, 恭喜你们成为小学生。 我是你们的好朋友朵朵, 我们一起去拼音王国吧,
第五章 氦原子和多电子原子 4.1 氦原子的光谱和能级 4.2 全同粒子和泡利不相容原理 4.3 多电子原子的电子组态
R.
【B项“葩”读pā;C项“熨”读yù;D项“饬”读chì】
第二节 构成物质的基本微粒 第4课时:离子.
H2O HgO CO2 O2 都含有氧原子 质子数都是8 汞原子和氧原子 氢原子和氧原子 碳原子和氧原子 氧原子 氧化汞 氧气 水 二氧化碳
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 11 冊 ‧ 1 課 遊 世 界 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_ Lam_
无机化学多媒体电子教案 7.2 多电子原子结构.
由煙火看化學 設計者:陳藝菁.
3.4延期年金、永續年金、期初年金 延期年金 : 若開始m期不支付年金,自第(m+1)期起,每期末支付1元,支付n期之年金終值以”m∣Sn┐I”表之。 此延期年金之終值與延期無關 ,其現值可由複利現值公式求得,即 m∣an┐I =(1+i)-m* an┐I (3-13)
客家語拼音教學 (四縣腔) 分享者:馮美齡.
參考教材:美語常用2000字 (陳文豊編著)/Yahoo!奇摩字典
D 1.下面注音不完全正确的一项是( ) A.隧洞suì 汨罗mì 婆娑pósuō 命途多舛chuǎn
11、ie üe er 代寿松.
纪念中学 PPT
复习 Ôn Tập 第九届 Khoá 9 期末考试 Cuối HK1.
18 借生日.
D t n l 2017语文一年级上册新教材.
第三課 dì sān kè 爸爸在忙 bà ba zài máng
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 9 冊 ‧ 4 課 環 島 旅 行 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 11 冊 ‧ 3 課 地 動 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_ Lam_
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 11 冊 ‧ 5 課 布 袋 戲 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_ Lam_
小鹿的减法.
状元成才路 1 吃水不忘挖井人 R·一年级语文下册 状元成才路.
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 10 冊 ‧ 5 課 世 界 庄 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_ Lam_
ㄒㄧㄝㄎˋ ㄒㄧˇ ㄏㄝㄣ_ ㄨㄣˇ 昔 時 賢 文 siekˋ siˇ hen_ vunˇ ㄐㄧㄊ_ ㄌㄥ_ ㄙ ㄉㄞ_  ㄧˋ ㄍㄠˋ
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 2 冊 ‧ 課 貓 咪 愛 洗 面 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 11 冊 ‧ 4 課 有 酒 矸 甬通 賣 否無 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ
台 北 醫 學 大 王 啓 陽 高 齡 健 康 管 理 學 系 健 康 照 護 實 用 台 語 基 礎 台 語 文 教 學 藥 學 碩 士
赎世牺牲 5 6 5|1 5|6 6|5. |5 1 3|2 7|17 6|5 0| 惟此圣体,赎世牺牲,亲开天路,引人 上昇; 2 皇皇天主,体一位三,宜受光荣,无尽 无边; 5 5 5|51 3|4 3|2. |5 5 5|53 1|3 2|1.
第八章進入原子的世界 第 6 章 進入原子的世界.
科学发现系列讲座 元素周期律的发现.
參考教材:美語常用2000字 (陳文豊編著)/ Yahoo!奇摩字典
复习回顾 符号H、2H、H2、2H2各具有什么意义? ① H表示氢元素或一个氢原子。 ② 2H表示2个氢原子。
第四单元 我们周围的空气.
ㄉㄞ_ ㄧ ㄍㄨㄚ 台 語 歌 dai_ qi gua ㄨ^ ㄐㄧㄨ ㄍㄢ ㄊㄤ_  ㄝ_  ㄛ^ 有 酒 矸 甬倘 賣 否 ※台語歌詞
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 6 冊 ‧ 音 標 鬥 鬧 熱 (一) 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_
ㄉㄞ_ ㄧ ㄍㄨㄚ 台 語 歌 dai_ qi gua ㄏㄧㄛㄥˋ ㄐㄧㄢ_ ㄍㄧ ˇ 向 前 行 ※台語歌詞 發音會因旋律 影響轉變聲調
Lección 1 - El Alfabeto y la Pronunciación
台灣閩南語羅馬字拼音教學 (台羅拼音)  賴明澄製作
GIỚI ĐỊNH HƯƠNG TÁN - 戒 定 香 讚
第一课 你 好 dì yī kè   nǐ hǎo.
台 灣 閩 南 語 王 啟 陽 第 10 冊 ‧ 做 伙 來 拼 音 (二) 康軒文教事業股份有限公司 出版 Dai_ Wanˇ Van_
1、 春 夏 秋 冬 一、会认的字 shuāng chuī luò jiàng piāo yóu chí
Presentation transcript:

Čína http://www.youtube.com/watch?v=FQFEDdaG64o

Poloha • Rozprestiera sa na severnej pologuli. Z východu ju obmýva Japonské, Žlté a Východočínske more, Juhočínske more z juhu. Hranice s okolitými štátmi: sever – Mongolsko, Rusko, Kazachstan; východ – KĽDR a Kórejská republika; juh – Vietnam, Laos, Mjanmarsko, Barma, Bangladéš, Nepál, India, Pakistan; východ - Afganistan, Tadžikistan, Kirgizsko.

Čína rozloha: 9 530 000 km² počet obyvateľov: 1,21 mld. hustota obyvateľstva: 125 obyv. /km² hlavné mesto: Peking najväčšie mesto: Šanghaj najvyšší vrch: Mount Everest štátne zriadenie: republika vláda: komunizmus, socializmus

Komunizmus. Výchova detí Čínska komunistická vláda hrá aktívnu úlohu v každodennom živote obyvateľstva. Tento oficiálny vládny plagát vyzýva manželské páry, aby mali iba jedno dieťa. Nariadenie „jedno dieťa v rodine“ bolo uvedené do platnosti roku 1979 v snahe obmedziť rýchly rast počtu obyvateľov. Mnohí Číňania by si radi založili väčšie rodiny. Ťažko zabrániť tomu, aby nerozmaznávali svoje jediné dieťa.

Práca Dve tretiny obyvateľstva Číny sú roľníci, ktorí pestujú plodiny na každom voľnom kúsku vhodnej pôdy. Ryža je základnou potravinou obrovskej Činskej populácie. Počas jedného pestovateľského obdobia sa na jednom ryžovom poli dajú dopestovať až tri úrody ryže. V Číne je tiež známe pestovanie a sušenie manga.

Práca Mnohí pouliční obchodníci predávajú liečivé byliny. V Číne sa bežne používajú staré postupy naturálnej medicíny. Veľa čínskych matiek pracuje na plný úväzok. O deti sa im starajú v škôlkach, na pracoviskách až do dosiahnutia školského veku.

Práca Populáciu tvorí 57 rôznych etnických skupín. Najväčšou je skupina Chan, ktorá sa tradične zaoberá pestovaním a roľníctvom. Číňania začali pestovať čaj asi pred 1 700 rokmi. Jeho lístky najprv používali na výrobu liekov. Neskôr sa stal čaj veľmi obľúbeným nápojom. Číňania čaj pripravujú v kanviciach a pijú ho z malých mištičiek.

Rieky Žltá rieka Druhá najdlhšia Čínska rieka – údaje sa kolíšu od 4 845 km po 5 464 km (Huang He). Jej tok má na dlhých úsekoch vyslovene žltú farbu. Je to preto, lebo obsahuje veľké množstvo spraše – žiadny iný veľtok neobsahuje taký vysoký priemerný objem nánosov ako práve Žltá rieka.

Rieky Dlhá rieka Tento veľtok pomenovali Číňania prosto, ale výstižne Jang-c´-tiang – Dlhá rieka. Je to najdlhšia ázijská rieka a tretí najdlhší veľtok na svete. Pramení na juhozápade Číny, dosahuje dľžku až 6 300 km a pri Šanghaji ústi do Žltého mora. Kým prejde túto dlhú cestu, pretečie deviatimi provinciami. Vodou ju zásobuje 700 prítokov.

Doprava Dopravná sieť je slabo rozvinutá. Najčastejším dopravným prostriedkom je bicykel. Ročne sa tu vyrobí 32 miliónov kusov bicyklov, takže jazda na bicykli v čase najväčšej premávky je veľmi pomalá. Každý bicykel má poznávaciu značku a zabudovaný patentný zámok. Majú prísne strážené parkoviská, kde sa vyberá poplatok. Všade sú cyklistické servisy a požičovne.

Hongkong Počet obyvateľov v Hongkongu na ploche 1 045 km ² sa pohybuje okolo 6,5 milióna obyvateľov pri hustote 6 000 obyv. / km². Je to najľudnatejšie mesto na svete. Hongkong je rušné obchodné centrum a najväčší svetový vývozca hodiniek, hračiek a budíkov.

Zakázané mesto V minulosti bolo vytvorené z veľkých sál, chrámov, nádvorí a záhrad. Bolo obklopené stenou a vodnou priekopou. Dovnútra mohol vojsť len cisár so svojou rodinou a so služobníctvom. Budovy Zakázaného mesta sú postavené z dreva a z tehál spájaných varenou ryžou a vaječným bielkom. V tomto paláci je 9 999 miestností a je veľký ako 74 futbalových ihrísk.Milión robotníkov ho stavalo 14 rokov. Dali ho vybudovať cisári z dynastie Ming asi pred 500 rokmi.

Zakázané mesto

Tibet Tibet. Je to oblasť Číny, kde väčšinu obyvateľstva tvoria budhisti. Ich súčasný vodca je dalajláma, ktorý musel v roku 1 959 ujsť zo svojho domova, paláca Potala v Lhase, aby sa zachránil pred vpádom Číňanov. Teraz žije v exile v Indii. Napriek vysokej nadmorskej výške sa tam nachádza veľa kláštorov a kostolíkov.

Tibet Čína je plná prekrásnych miest a prírodných divov. Posvätná hora Kailás, Tibet Vrchol hory Kailás v Transhimalájach je vďaka významnému pyramídovému tvaru ľahko rozpoznateľný. Kailás, vysoký 6 714 m n. m., je najposvätnejšou horou hinduistov a budhistov. Preto na tento štít dosiaľ nevkročila ľudská noha. Na druhej strane sa však mnohí veriaci vydávajú na 53 km dlhú trasu okolo hory, vedúcu až do výšky 5 700 m n. m. Predstavuje pre nich najdôležitejšiu pútnickú cestu, ktorú možno podniknúť.

Kailás

Mount Everest Najvyšší vrch nielen Tibetu ale aj celého sveta je Mount Everest. Jeho výška je 8 848 m n.m. Nachádza sa na hraniciach medzi Nepálom a Tibetom. Domáci obyvatelia ho považujú za sídlo bohov a nazývajú ho Čomolungma, čo v preklade znamená Bohyňa, matka Zeme.

Veľký čínsky múr Najväščí komplex, aký kedy vybudovala ľudská ruka, stál tisíce ľudských životov. Staval sa od roku 220 pred n.l. približne 10 rokov. Najprv bol plánovaný ako bašta proti mongolským bojovníkom na severe. V priebehu stáročí bol múr zanedbávaný a rozpdal sa. Až roku 607 po n.l. sa dielo zrekonštruovalo. V tomto období stavby sa údajne na prácach zúčastnilo milión robotníkov a polovica z nich tam zahynula. Údaje o dĺžke sú veľmi rozdielne. Vzdušná čiara medzi obidvoma koncovými bodmi meria 2 450 km.

Veľký čínsky múr

Čínska reč jedným z najpoužívanejším jazykom v Číne je mandarínčina patrí medzi 7 najtažších jazykov sveta čínske písmo je založené na obrázkoch, ktoré znázorňujú predmety, myšlienky, činy, dokonca až vety má 50 000 obrázkov, ktorým hovoríme znaky. Bežne sa ich používa len asi 2 000. väčšina Číňanov ani nepozná všetky znaky

Čínsťina ý Ahoj- 你好 Dobré ráno- 早安 Dobrý deň- 好日子 Dobrú noc- 晚安 Ako sa máš?- 你好嗎 Mám sa dobre.- 我有一個好 Prosím si- 我希望

Čínska kultúra V Číne bolo vysadených viac než jeden milión geneticky modifikovaných stromov, ktoré majú brániť rozširovaniu púšte a chrániť pred záplavami. Žiaľ, nikto nedokáže presne povedať, kde všade tieto stromy rastú a aký majú vplyv na ostatné rastliny. Číňania sú veľmi šikovní. V časoch dynastie Ming vyrábali krásne veci. Preslávili ich hlavne krásne hrnčiarske výrobky, porcelán a hodváb, veľmi drahý druh tkaniny. Číňania vynašli strelný prach. Používali ho na prípravu ohňostrojov, ako aj do strelných zbraní.

Čínska kultúra

Problémy Číny veľká hustota zaľudnenia veľké rozdiely medzi mestami a vidiekom, vnútrozemím a pobrežnými oblasťami chudobné štvrte chudoba, hlad nezamestnanosť

Galéria

谢谢 Zdroje knihy: Cesta okolo sveta, Zem okolo nás, Detská encyklopédia, Divy sveta, Školský lexikón, Všeobecná encyklopédia, Atlas sveta, časopis Svet Grálu, 1000 prírodných divov www.google.sk www.youtube.com/watch?v=wd7v_MxMxEA